Ana içeriğe atla

KOKULU TAŞ YAPIMI VE MODELLERI.

Kokulu Taş 

Çoğumuzun merak ettiği doğumlarda, nikahdoğum günlerinde, bazende eşantiyon olarak verdigimiz hediyelikler. Böylelikle heryerde yerini almaya başladı nikâhlarda mevlitlerde buna dahil. Yapımı uğraştırıcı olduğu kadar guzel bir hobi sonuç muhteşem olunca ugraştırması çokta umrunuzda olmuyor iyi bir hobi ayni zamanda hobilerinden para kazanmak isteyen herkes icin iyi bir gelir kaynağı olabilir;  Ama sürekli değişen sartlara uyum saglamak şartiyla, bazen kaliplari bazende uygun kitleye ulaşmak, herkese hitap eden ayri ürünler üretmek en önemlisi. 


Kokulu Taş Nedir?

Son donemlerde trend ürünleri arasında olan kokulu taşların ham maddesi ve özellikleri oldukça merak edilen ve araştırılan  konuların başında geliyor. İlk gördüğünüz alçı tozu sanabilirsiniz ama kokulu taş ham maddesi aslında sandığınızdan çok daha farklı bir yapıya sahip. Beyaz bir toz olarak karşımıza çıkan bu maddenin alçıdan çok daha farklı özellikleri bulunuyor. Eğer kokulu taşınızı alçıdan yapmak isterseniz kaliteli ve uzun ömürlü bir sonuç beklemeyin. Alçıdan yapılan kokulu taşlar göre daha çabuk kırılabiliyor. Alçıdan daha farklı olan kokulu taşın hammaddesinde bir takım eklemeler bulunuyor. Bu eklemeler yapılan ürünün daha dayanıklı ve sonuçların daha güzel olmasını sağlıyor. Ve artik kokulu tas tozunun kendinden renkliside üretilmeye başlandı. Eğer kendiniz renklendirmek isterseniz kokulu tas boyasi kullanabilirsiniz veya beyazla yaptıktan sonra ustune boyama işlemi uygulayabilirsiniz.

Tek başına hiçbir özelliği olmayan bu ham maddeyi ekleyeceğiniz ürünlerle desteklemeniz gerekiyor. Burada en önemli şey ise istediğiniz kokuyu ve istediğiniz rengi elde edebilmeniz. Çünkü ilave edeceğiniz  yan ürünlerin başında kokulu taş esansı ve kokulu taş boyası geliyor.

  • Kendinden renkli kokulu tas tozlari;

Bu kokulu taş tozun renklendirme işlemi uygulamanıza gerek kalmıyor. Almış olduğunuz toz kendinden renkli oldugu icin sadece koluku tas esansı yeterli olacaktır.

  • Kendinden Renkli ve Kokulu Ham Madde

Isminden anlaşıldığı üzere bu Kokulu taş tozuna herhangi bir ekleme yapmanıza gerek kalmıyor. Hem rengi hem de kokusu olan bu tozda kendi isteklerinize göre renk ve koku seçimi yapmanız mümkün değil. Harcı su ile karıştırıp istediğiniz kalıba  dökmeniz bu ham madde için yeterli. Su ile karıştıktan sonra rengini ve kokusunu fark edeceksiniz.

Kokulu Taş Nasıl Yapılır?

Çoğu kişinin hobilerine dahil etmek istediği oyalayıcı guzel bir hobi, her zman olduğu  gibi yine bu işin üretim kısmında kendi hayal gücünüzle ilerlemek ve en iyisini çıkarmak zorundasınız   İstediğiniz kokulu taş modelini istediğiniz renge boyayabilir sonuçların guzelligi ile mutlu olabilirsiniz. En sıkıldığınız zamanlarda terapi gibi gelecek kokulu taş yapımı sayesinde bir süreliğine de olsa kendinizi başka bir dünya da hissedebilirsiniz. Oldukça keyifli olan kokulu taş yapımı malzemeleri bütçenizi de fazla zorlamaz.


Malzemeler

Kokulu Taş Tozu

Kokulu Taş Kalıpları

Esans

Boya

Sıcak Su

Karıştırma Kabı

YAPILIŞI;

Kokulu taş yapımına başlamadan önce bütün malzemelerin eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Bununla beraber karıştırmak için kullanacağınız kabın içerisine kokulu taş tozu eklememiz gerekiyor. İlave ettiğiniz bu tozun üzerine ise sıcak su ekleyerek işleme başlayabilirsiniz. Ancak suyun ılık olmamasına dikkat edin. Ne kaynar ne de çok ılık olacak şekilde ayarladığınız suyu kabın içerisine yavaş yavaş ilave etmelisiniz. Burada ölçeklendirmeyi kokulu taş tozunun yarı miktarı su olarak yapabilirsiniz 1/2 şeklinde. Ne kadar toz eklediyseniz onun yarısı kadar sıcak su ilave edilen karışımda topaklanma ve hava kabarcığının olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.


Tozu ve suyu karıştırın ardından karışıma esansı ve boyanızı ekleyip biraz daha karıştırmaya devam edin. Birbirinin içerisine iyice kaynaşmış  olan malzemeleriniz kalıplara dökülmeye hazır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken karışımın kaba dökülürken hava kabarcıkların olmaması gerekiyor.  Bunun önüne geçebilmek için karışım kabının dışına yavaş yavaş vurarak karışımın iyice yayılmasını sağlayabilirsiniz. İşlemin bu aşamalarında hızlı  hareket etmeniz şart. Yoksa karışım donabilir ve istediğiniz sonucu almayabilirsiniz.

Kalıplara döktüğünüz karışım yaklaşık 15 – 20 dakika sonra kabın şeklini alarak sertleşmeye başlayacaktır. Bu süreç içerisinde kabı hareket ettirmeyin ve karışımı çıkarmaya çalışmayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra karışımı kabın kenarını indirmeye başlayarak çıkarabilirsiniz. Bu evrede kibar ve yavaş bir şekilde kalıplardan çıkarın. Yani bekleme sürenizi karışımınızın kıvamı belirliyor. İlk denemelerde istediğiniz sonuçları yakalayamazsanız yılmamanız gerekiyor. Burda önemli olan tozun kıvamı, eğer su girdikten sonra sıvı bir karışım elde ederseniz donma süresi uzar o yüzden bi kaç deneme sonrası istediğiniz el becerisine sahip olacaksınız, burda biraz sabırlı olmak ve bi kaç deneme yapmak.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE MORLUK TEDAVİSİ🥰

ŞEKER HAMURLU SÜSLÜ KURABIYE TARİFİ😍😍💗💓💞👍